Buchty z powidłami
Są takie przepisy, które pojawiają się w wielu kuchniach świata pod różnymi nazwami lub ze zmieniającymi się zależnie od regionu dodatkami. Dla przykładu buchty można odnaleźć w kuchni śląskiej, czeskiej i wiedeńskiej. W wersji azjatyckiej są to chińskie bułeczki BAO.
Więc co to za wynalazek „buchty”? Pod tą nazwą kryją się między innymi drożdżowe kluski gotowane na parze, ale także maślane bułeczki z niespodzianką w środku. Zazwyczaj wypełnia się je powidłami śliwkowymi, ale polecam do tego także inne przetwory. Moje buchty z powidłami upiekłam w piekarniku – polecam przepis!
Bułeczki z powidłami – prostota, która zachwyca
Przygotowanie bucht z powidłami może wydawać się zadaniem wymagającym. Zapewniam Was, że jest to proces prostszy niż myślicie, jeśli wykorzystacie poniższy przepis.
Czekam na Wasze komentarze
Jestem ogromnie ciekawa Waszych doświadczeń z bułeczkami z nadzieniem. Czy macie swoje ulubione wariacje? A może dopiero zamierzacie ich pierwszy raz spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteście już wprawionymi bułeczkowymi mistrzami, czy też stawiacie pierwsze kroki w tej dziedzinie – serdecznie zachęcam do dzielenia się swoimi przemyśleniami, sukcesami, a nawet wpadkami. Zapraszam do komentowania!
Macie ochotę na więcej słodkich przepisów? Sprawdźcie rogaliki z twarogiem i wiśniami oraz brioszkę z czekoladą.
Wasze komentarze