Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy. Wszystkie składniki ciasta na czosnkowe bułeczki do odrywania (oprócz oliwy i nadzienia) mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dopiero pod koniec wyrabiania dolewamy 1 łyżkę oliwy.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej) do podwojenia objętości. Wyrastanie ciasta na bułeczki czosnkowe zajmie około 1 godziny.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy kroimy wzdłuż na 5 pasów. Pasy ciasta smarujemy Smakowitą pastą z ziaren fasoli z papryką oraz doprawiamy przeciśniętym czy drobno posiekanym czosnkiem. Następnie długie pasy ciasta kroimy w poprzek na około 6 małych kwadratów.
formowanie
5 min
formowanie
4. Kwadraty z ciasta na bułeczki czosnkowe układamy na 6 równej wysokości stosików tak, by nadzienie znajdowało się w środku. Tyle wystarczy, jeśli używasz formy na muffiny z 6 wgłębieniami. Jeśli masz formę na 12 muffin, to każdy stosik przekrawamy jeszcze raz na pół, aby uzyskać 12 kawałków ciasta.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Formę na muffiny (u mnie z 12 wgłębieniami) natłuszczamy oliwą. Do każdego wgłębienia wkładamy po jednym stosiku z nadzieniem, czyli przyszłej czosnkowej bułeczce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki czosnkowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut lub do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyciągamy z formy i studzimy przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 7 marca 2021 o 15:01

    Przepis dzisiaj wypróbowany. Jeśli chodzi o pastę wykorzystałam już gotową z warzyw – przepyszne! Wrócę nie raz do tego przepisu 🙂

  • julia 22 sierpnia 2017 o 12:31

    Cześć! Myślisz, że mogłabym zrobić ciasto rano ok. 8, wsadzić je do lodówki do urośnięcia i po powrocie z pracy przygotować bułeczki?:)
    Dzięki z góry za odpowiedź,
    Julia

    • Tosia 22 sierpnia 2017 o 13:07

      Hej,
      Tak, ale po wyjęciu z lodówki będzie trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy formować. Może zatem lepiej wsadzić do lodówki już uformowane 🙂
      Powodzenia!

  • kasia 21 stycznia 2016 o 13:16

    czy zamiast oliwy mozna olej

  • Monika 13 listopada 2014 o 23:32

    NAJLEPSZE!

  • Ola 15 sierpnia 2014 o 14:16

    Rewelacja! Od kilku dni codziennie piekę, za każdym razem z innym nadzieniem. Pyszne!

    • Tosia 17 sierpnia 2014 o 21:27

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i jest chętnie modyfikowany różnymi farszami 🙂
      Pozdrawiam!

  • marta 30 kwietnia 2013 o 10:52

    właśnie zaczęłam robic mam nadzieję że wyjdą i będą smakować przepysznie

  • ania 28 kwietnia 2013 o 14:57
    Ocena:

    Świetne , na pewno wyprobuje

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej