Czosnkowe bułeczki do odrywania z pastą z papryki
Czosnkowe bułeczki do odrywania z pastą z papryki będą kolejnym hitem! Przepis na chlebek do odrywania z pesto robi furorę wśród moich znajomych. Piekłam go już wiele razy, bo wielokrotnie ktoś mnie o niego prosił. Postanowiłam trochę zabawić się ze sprawdzonym już przepisem i zmodyfikować go tak, by z tego samego ciasta powstały bułeczki do odrywania. Zamiast pesto tym razem użyłam Smakowitej pasty paprykowej, która jest wystarczająco aromatyczna, by wystąpić samodzielnie. Ale dla fanów intensywnych smaków dodaję do gotowego nadzienia jeszcze dwa ząbki czosnku, aby bułeczki były zgodnie ze swoją nazwą – czosnkowe.
Same bułeczki czosnkowe do odrywania przygotowałam na podobnej zasadzie jak chlebek, ale upiekłam je w formie na muffiny. Możecie użyć formy z 6 wgłębieniami, wtedy bułeczki będą większe albo formy z 12 wgłębieniami. Dzięki niej będziecie mieć 12 czosnkowych bułeczek do odrywania, które idealnie nadają się jako przekąska dla przyjaciół w piątkowy wieczór.
Czosnek jako dodatek do domowych bułeczek
Czosnek jest popularnym dodatkiem do domowych wypieków ze względu na swój intensywny smak i liczne korzyści zdrowotne. Dodanie czosnku do ciasta chlebowego nadaje wypiekom charakterystyczny, pikantny aromat, który doskonale komponuje się z ziołami, oliwą z oliwek i innymi przyprawami. Można używać świeżego czosnku, który należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę lub czosnku suszonego – w postaci granulatu czy proszku.
Czosnek nie tylko wzbogaca smak wypieków, ale również ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co czyni go zdrowym dodatkiem. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, można również dodać pieczony czosnek, który ma delikatniejszy, lekko słodkawy posmak.
Inne smakowite przepisy na chleb
Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. Smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. A jeśli chcecie wzbogacić menu o słodkie przekąski, to warto skusić się na brioszkę z czekoladą czy bułeczki dyniowe o bardzo wdzięcznym kształcie.
Pytania dotyczące pieczenia bułek
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe pieczenie bułek – chętnie pomogę 🙂
Przepis dzisiaj wypróbowany. Jeśli chodzi o pastę wykorzystałam już gotową z warzyw – przepyszne! Wrócę nie raz do tego przepisu 🙂
Cześć! Myślisz, że mogłabym zrobić ciasto rano ok. 8, wsadzić je do lodówki do urośnięcia i po powrocie z pracy przygotować bułeczki?:)
Dzięki z góry za odpowiedź,
Julia
Hej,
Tak, ale po wyjęciu z lodówki będzie trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy formować. Może zatem lepiej wsadzić do lodówki już uformowane 🙂
Powodzenia!
czy zamiast oliwy mozna olej
Tak, można śmiało zastąpić 🙂
NAJLEPSZE!
Cieszę się, że smakują, zachęcam też do spróbowania innych przepisów 🙂
Rewelacja! Od kilku dni codziennie piekę, za każdym razem z innym nadzieniem. Pyszne!
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i jest chętnie modyfikowany różnymi farszami 🙂
Pozdrawiam!
właśnie zaczęłam robic mam nadzieję że wyjdą i będą smakować przepysznie
Świetne , na pewno wyprobuje