Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do letniej wody wsypujemy cukier i drożdże instant. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną się pienić.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta – mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy elastyczne oraz miękkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na pitoni messinesi przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
4. W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotowujemy składniki nadzienia. Ser kroimy w kostkę, endywię rwiemy na kawałki, pomidory kroimy, anchois rozdrabniamy. Zamiast anchois możemy użyć tuńczyka z puszki (po odsączeniu zalewy).
formowanie
15 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 części. Każdą z części rozwałkowujemy dosyć cienko. Na połowie placka układamy nadzienie i sklejamy jak pieróg. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe pierożki.
smażenie
15 min
smażenie
6. Rozgrzewamy olej rzepakowy w szerokim rondlu. Na gorącym oleju smażymy pitoni messini na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej