Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, cukier i drożdże. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.Ciasto będzie dosyć luźne, ale przy tym elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę żaroodporną (lub keksówkę) smarujemy oliwą. Wykładamy do środka ciasto, wierch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy z wierzchu wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min