Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
  • Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.
  • Po 5 minutach przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Wyrastanie
Wyrastanie
  • Po godzinie rozciągamy wyrośnięte ciasto na powierzchni blachy od piekarnika (wyłożonej pergaminem). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
Przygotowanie
Przygotowanie
  • W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki. Wierzch dekorujemy plastrami świeżej figi, listkami rozmarynu i ziarenkami soli. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
Pieczenie
Pieczenie
  • Chlebek pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach.
Smakowita
  • Podajemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min