Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną mieszamy z semoliną i suszonymi drożdżami. Dodajemy sól i stopniowo wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uwaga: ręczne wyrobienie ciasta z semoliną wymaga więcej wysiłku.
wyrastanie
45 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na pane carasau przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do podwojenia objętości.
formowanie
3 min
formowanie
3. Gdy ciasto na pane carasau podwoi objętość przekładamy je na oprószony semoliną blat i dzielimy na 8 części. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C z blachą piekarnikową lub kamieniem do pieczenia pizzy w środku.
pieczenie
4 min
pieczenie
4. Każdą z 8 części ciasta cienko wałkujemy i smarujemy oliwą. Tak przygotowane pane carasau pieczemy porcjami przez około 4-5 minut na uprzednio nagrzanej blasze lub kamieniu. Chlebki pieczemy, aż będą rumiane, a na ich powierzchni utworzą się pęcherze. Upieczone pane carasau smarujemy pastą warzywną i posypujemy szczypiorkiem.
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej