Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z semoliną i drożdżami. Dodajemy także cukier i sól. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli (ręcznie będzie trudno wyrobić, ze względu na semolinę).
wyrastanie
wyrastanie
2. Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
formowanie
formowanie
3. Po 45 minutach, ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy je wtedy na 8 części. Każdą kulkę wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na cienki, okrągły placek.
pieczenie
pieczenie
4.Blachę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy na nią chlebki (ja piekłam 4 partie, bo na jednej mieściły się dwa chlebki). Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni lub 220 z termoobiegiem (ja wybrałam termoobieg). Chlebki pieczemy przez 4 minuty, aż będą rumiane, a na ich powierzchni utworzą się pęcherze. Upieczone pane carasau polewamy oliwą i obsypujemy solą gruboziarnistą.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 10 min