Przepis

Wyrabianie ciasta
30 min
Wyrabianie ciasta
1. Drożdże suszone rozpuszczamy w ok. 20 ml wody. Zamiennie możemy użyć 6 g świeżych drożdży. W takim przypadku do wody dodajemy pół łyżeczki mąki i odstawiamy mieszaninę na 15 min. W przypadku zastosowania drożdży instant nie trzeba czekać. Do dużej miski przesypujemy 500 g mąki pszennej chlebowej oraz sól. Dodajemy roztwór drożdżowy oraz wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy tak długo, aż będzie bardzo elastyczne i lśniące. W zależności od energii włożonej w wyrabianie oraz siły mąki, może to zająć od 15 do nawet 30 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na perski chleb BARBARI przykrywamy wilgotną, czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 2-2,5 godz. lub do podwojenia objętości.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na perski chleb BARBARI dzielimy na trzy równe części. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
4. W czasie drugiego wyrastania przygotowujemy glazurę do perskiego chleba Barbari. 5g mąki pszennej mieszamy dokładnie ze 100 ml wody. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia do osiągnięcia temperatury pokojowej.
smarowanie wierzchu
5 min
smarowanie wierzchu
5. Wyrośnięte porcje ciasta na perski chleb Barbari wykładamy na blachę lub pergamin. Lekko rozciągamy formując podłużne chlebki. Smarujemy przygotowaną glazurą.
formowanie
5 min
formowanie
6. Opuszkami palców formujemy 4 podłużne wgłębienia jeszcze bardziej rozciągając chlebki. Perskie chlebki Barbari posypujemy sezamem.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Chlebki Barbari pieczemy przez ok. 20 min. w piekarniku w temperaturze 230 stopni C. Chlebki można też piec na kamieniach do pizzy, jeśli takie posiadacie. Oczywiście muszą być najpierw nagrzane.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Łukasz 26 października 2024 o 10:54
    Ocena:

    Witam. Chlebek już robię któryś raz i zawsze jest pyszny 🙂 Dłużej świeży jest i chrupiący z drożdżami świeżymi 🙂 zawsze robię więcej i mrożę po rozmrożeniu dalej smakuje wspaniale 🙂 polecam urywać kawałeczki i moczyć w dobrej oliwie bądź smarować masełkiem z czosnkiem i ziołami 🙂 Polecam polecam 🙂 i dziękuję za przepis 😀

  • Szymon 5 lutego 2024 o 21:55
    Ocena:

    Zrobiłem, spróbowałem, posmakowałem
    bardzo fajnie się go robi a jeszcze lepiej smakuje
    Dziękuję za przepis
    I działam dalej z innymi przepisami
    Pozdrawiam

  • Krzysztof 29 stycznia 2024 o 18:10
    Ocena:

    To będzie również mój najnowsxy wypiek w kolejny weekend. Chleb już widziałem ale nie zagłębiałem się proces przygotowania. Lubię ciasta dlugofermentowane, więc wygląda fajnie

  • HenrykaKrzywonos 23 stycznia 2024 o 20:45
    Ocena:

    Czy to najnowszy przepis? Z tego roku?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej