Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól, wiórki kokosowe. Dodajemy masło, jajko, wlewamy stopniowo letnie mleko kokosowe. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 9 lipca 2019 o 14:10

    Czy zamiast mąki pszennej można użyć kokosowej jak takd to ile?

    • Tosia 19 lipca 2019 o 08:58

      Obawiam się, że będą zbyt zbite, wypieki bezglutenowe są trudne i w formie bułek mogą wyjść kamienie.

  • Ma 7 maja 2019 o 03:48

    Ma byc mleko z puszki takie geste czy moze byc domowy napoj lo kokosowy(zblendowane wiorki z woda)?

    • Tosia 8 maja 2019 o 13:23

      Ma być wodniste, czyli bardziej jak woda kokosowa. Po prostu zmieszane mleczko, czyli nie takie wyjęte z lodówki ze śmietanką.
      Może być też ewentualnie napój kokosowy, najwyżej smak będzie mniej intensywny 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej