Nareszcie sezon na bób! Jeśli pierwszą jego porcję zdążyliście już ugotować i zjeść po prostu z solą, to będzie gotowi na eksperymenty.
Przygotowałam ciasto drożdżowe, podobne jak na pizzę, ale wzbogacone o kurkumę. Rozwałkowałam je i posmarowałam nadzieniem w postaci masła czosnkowo-ziołowo-bobowego. Całość posypałam dodatkowo bobem i zawinęłam krojąc na paseczki. Powstały z tego urocze zawinięte bułeczki. Świetnie sprawdzą się na pikniku, ale możecie je też posypać serem, wtedy będą jak mini pizze 🙂
Inne przepisy na bułeczki domowe
Warzywne smaki w pieczywie zapewni też przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam mój sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
W jakiej temperaturze najlepiej je piec?
180 stopni 🙂