Buchty z powidłami
Są takie przepisy, które pojawiają się w wielu kuchniach świata pod różnymi nazwami lub ze zmieniającymi się zależnie od regionu dodatkami. Dla przykładu buchty można odnaleźć w kuchni śląskiej, czeskiej i wiedeńskiej. W wersji azjatyckiej są to chińskie bułeczki BAO.
Więc co to za wynalazek „buchty”? Pod tą nazwą kryją się między innymi drożdżowe kluski gotowane na parze, ale także maślane bułeczki z niespodzianką w środku. Zazwyczaj wypełnia się je powidłami śliwkowymi, ale polecam do tego także inne przetwory. Moje buchty z powidłami upiekłam w piekarniku – polecam przepis!
Bułeczki z powidłami – prostota, która zachwyca
Przygotowanie bucht z powidłami może wydawać się zadaniem wymagającym. Zapewniam Was, że jest to proces prostszy niż myślicie, jeśli wykorzystacie poniższy przepis.
Czekam na Wasze komentarze
Jestem ogromnie ciekawa Waszych doświadczeń z bułeczkami z nadzieniem. Czy macie swoje ulubione wariacje? A może dopiero zamierzacie ich pierwszy raz spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteście już wprawionymi bułeczkowymi mistrzami, czy też stawiacie pierwsze kroki w tej dziedzinie – serdecznie zachęcam do dzielenia się swoimi przemyśleniami, sukcesami, a nawet wpadkami. Zapraszam do komentowania!
Macie ochotę na więcej słodkich przepisów? Sprawdźcie rogaliki z twarogiem i wiśniami oraz brioszkę z czekoladą.
Czy bułeczki udadzą się jeśli nie dam do ciasta cukru?
Udadzą się, ale jeśli wciąż mają być słodkie w smaku trzeba dodać jakiś inny słodzik.
Prosze o wyjasnienie ilosci masła bo to jest niejasne masło + ?
50g masła do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Zrobione ! Upieczone – niesamowicie mięciutkie ,pachnące
Dziękuje za przepis ,polecam goraco
Super przepis! Wyszły genialnie puszyste i lekkie. Dałem własne powidła z gorzką czekoladą i posypalem dodatkowo cynamonem. Znikają w mgnieniu oka.
Witam! Czy można drożdże suche zastąpić świeżymi? Jak wtedy wygląda przepis? Pozdrawiam 😊
Dzień dobry,
Tak, można tak zrobić 🙂
Na blogu jest poradnik o przeliczaniu: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Pozdrawiam!
Wreszcie znalazłam przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe!!! Są przepyszne, mięciutkie, pulchne, delikatne…dziekuję i pozdrawiam ?
Piekłam dzisiaj te buchty,przepis jest idealny bułeczki mięciutkie,znikły w tempie ekspresowym.Bardzo często korzystam z pani przepisów na chlebki wszystkie są świetne.!!!Pozdrawiam???
Super!
Czy można je piec z maki bezglutenowej,np. ziemniaczanej ?
Niestety nie, mąki bezglutenowe zachowują się zupełnie inaczej, nie da się z nich upiec takich pulchnych, kształtnych bucht 🙁
Ja upiekłam bułeczki ze śliwkami w całości. Do każdej bułeczki dałam pół śliwki:) Wyszły bardzo smaczne – zdjęcie dałam na facebooku 🙂 Dziękuję za super przepisy i pozdrawiam. :)))
Super, dzięki za zdjęcie i pozdrawiam 🙂
Mam prośbę czy mogę prosić o przepis na czekosliwke z czekoladą i pieprzem
Niestety to stary przepis i już nie pamiętam z jakich dokładnie proporcji smażyłam czekośliwkę 🙂
Proponuję zrobić klasyczne powidła, pod koniec dodać kakao i gorzką czekoladę.
Witam, czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej 750?
Dzień dobry 🙂
To już chyba drugi Pani komentarz, na blogu jest moderacja, wszystkie wiadomości przychodzą, ale czasem trzeba poczekać do kilkunastu godzin aż odpowiem. Tak, można dać orkiszową.
Witam, czy można użyć mąki orkiszowej typ 750 zamiast pszennej?
Można, proporcje bez zmian 🙂
Witam.Czy mogę te bułeczki po upieczeniu zamrozić?
Tak, można tak zrobić, potem wystarczy odgrzać w piekarniku 🙂
Witam.
Są pyszne jak wszystko z Waszych przepisów a najważniejsze że wszystko wychodzi tylko należy trzymać się proporcji, cała filozofia. Jak na razie nie było przepisu żeby się nie udał. Dziękuję. Pozdrawiam
Witam.
Są pyszne jak wszystko z Waszych przepisów a najważniejsze że wszystko wychodzi tylko należy trzymać się proporcji, cała filozofia. Jak na razie nie było przepisu żeby się nie udał. Dziękuję. Pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy i dziękuję za komentarz 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Zrobione dziś ? ładnie wyrosły, nadziałam domowej roboty dżemami z czerwoną porzeczką oraz wiśnią. Proste w wykonaniu i smaczne. Partner połowę pochłonął w jeden wieczór ? reszta idealnie sprawdzi się do pracy. Gorąco polecam!
Super 😉
Wyszły przepyszne. Użyłam mąki typ 450 (taką miałam w domu) i ciasto wyszło dosyć rzadkie… dosypanie większej ilości mai załatwiło sprawę 🙂
Super, że wyszły 🙂
Czy można te bułki zamrozić? Czy z powidłami nie stanie się coś dziwnego?
Właśnie szybuję się do ich zrobienia, ale obawiam się, że nie zjem wszystkich w wystarczającym tempie. Albo dokładniej mówiąc, nie powinnam. 😉
Tak się właśnie zastanawiam, ale raczej wszystko będzie ok, skoro można mrozić pączki, to i buchty będzie można 🙂
W końcu nie spróbowałam, zamroziłam połowę chleba upieczonego tej samej nocy, który w przeciwieństwie do pączków wyszedł wspaniale (ziemniaczany z rozmarynem). Chciałam jeszcze dodać co do nadzienia, że w Czechach (gdzie buchty uważane są za „tradycyjnie czeskie” ;)) robi się również z twarogiem. Tylko twarogu chyba nie da się zamrażać, będzie trzeba je zjeść. 🙂
Hm, wydaje mi się, że można mrozić twaróg, bo sernik np. na 100% można mrozić 🙂
Wyszły i są wyśmienite 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
Dziękuję:) -zobaczymy za godzinę 🙂
Czy ciasto, ktore powstaje w pierwszym etapie jest lepkie i mało zbite? Takie mi wyszło. Przed wyrośnięciem tak wygląda moje a zachowała wszelkie proporcje
W pierwszym etapie powinno być lepkie, ale przy tym elastyczne, więc musi być dobrze wyrobione, najlepiej mikserem planetarnym z hakiem.
Po pierwszym czasie wyrastania można je podsypać mąką i krótko wyrobić, aby „odchodziło ładnie od ręki” i się już nie lepiło. Wtedy już można je formować, także po pierwszym etapie można je jeszcze uratować, aby było bardziej elastyczne.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Chyba spotkało mnie to samo, szkoda, że nie przeczytałam tej odpowiedzi. Moje ciasto było o wiele rzadsze niż takie chlebowe i okropnie się lepiło. Upichciłam z tego, jak się dało, ogromniastych 10 bucht, powideł to tylko dałam symbolicznie, bo trudno mi było je jakoś zamknąć w cieście…. oczywiście wypłynęły spodem :/// Poza tym smakuje ok, no ale uważam, że jednak klapa.
Czy więc dać następnym razem mniej mleka? Ja wyrabiam w maszynie, więc trudno jakoś to mleko stopniowo dawkować, tak jak zalecałaś pod jakimś innym przepisem. Jakie to ciasto ma być? Taka plastelina, jak na chleb?
Dziękuję za przypomnienie pomysłu. Moje wnuki najbardziej lubią ŁAMANIE BUŁECZEK . Wbrew pozorom to też atrakcja. Buchty są wyśmienite! Jeszcze raz dziękuję !
Pewnie, że atrakcja 🙂
Pozdrawiam.
za chwilę będę je wyjmowała z piekarnika 🙂
kolejny świetny przepis! dzięki
Smacznego 🙂
Uwielbiam te bułki – zawsze kupuje w pobliskiej piekarni. Jakiej wielkości tortownicę przeznaczyć na taką ilość? Czy jeżeli zrezygnuje z powideł to ilość cukru mogę zwiększyć czy są one w miarę słodkie ? 🙂
U mnie była to forma do tarty o średnicy 27 cm, ale można śmiało użyć klasycznej tortownicy 23 cm, wtedy bułeczek można ulepić mniej lub będą trochę wyższe. Ciasto nie jest specjalnie słodkie, więc bez nadzienia można dodać łyżkę czy dwie cukru 🙂
Super 🙂 Przepis zapisany- będę w tygodniu piec! 🙂
Dla mnie to rwane drożdżóweczki, buchty kojarza mi się tylko z tymi gotowanymi na parze. Tak czy siak są pyszne, też takie robię.
Oczywiście każdy ma prawo do własnych skojarzeń, ale aby udowodnić, że to nie tylko moja fantazja przesyłam link z informacjami o buchtach: http://pl.wikipedia.org/wiki/Buchta_%28ciasto%29
Tak czy siak cieszę się, że wpadły w oko, a nazwa to tylko nazwa 🙂