Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, łączymy z cukrem, solą i drożdżami. W rondlu topimy masło, w drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko, powoli wlewamy topione masło na zmianę z ciepłym mlekiem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

porcjowanie
10 min
porcjowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy.

formowanie i nadziewanie
10 min
formowanie i nadziewanie

4. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę powideł i zawijamy boki ciasta tworząc bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy w środku uformowane bułeczki złączeniem ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Wyrośnięte buchty smarujemy topionym masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

pieczenie
25 min
pieczenie

6. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Upieczone buchty posypujemy cukrem pudrem.

Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 23 kwietnia 2024 o 08:53

    Czy bułeczki udadzą się jeśli nie dam do ciasta cukru?

  • Arek 21 lutego 2021 o 12:20

    Prosze o wyjasnienie ilosci masła bo to jest niejasne masło + ?

  • Eva 28 czerwca 2020 o 01:36

    Zrobione ! Upieczone – niesamowicie mięciutkie ,pachnące
    Dziękuje za przepis ,polecam goraco

  • Piotr 6 marca 2020 o 20:59
    Ocena:

    Super przepis! Wyszły genialnie puszyste i lekkie. Dałem własne powidła z gorzką czekoladą i posypalem dodatkowo cynamonem. Znikają w mgnieniu oka.

  • Magda 18 kwietnia 2019 o 18:12

    Witam! Czy można drożdże suche zastąpić świeżymi? Jak wtedy wygląda przepis? Pozdrawiam 😊

  • Magdalena 26 października 2017 o 20:53
    Ocena:

    Wreszcie znalazłam przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe!!! Są przepyszne, mięciutkie, pulchne, delikatne…dziekuję i pozdrawiam ?

  • Alicja 11 marca 2017 o 19:30

    Piekłam dzisiaj te buchty,przepis jest idealny bułeczki mięciutkie,znikły w tempie ekspresowym.Bardzo często korzystam z pani przepisów na chlebki wszystkie są świetne.!!!Pozdrawiam???

  • Janina 14 stycznia 2017 o 17:32

    Czy można je piec z maki bezglutenowej,np. ziemniaczanej ?

    • Tosia 15 stycznia 2017 o 17:40

      Niestety nie, mąki bezglutenowe zachowują się zupełnie inaczej, nie da się z nich upiec takich pulchnych, kształtnych bucht 🙁

  • Angelika 17 września 2016 o 14:36

    Ja upiekłam bułeczki ze śliwkami w całości. Do każdej bułeczki dałam pół śliwki:) Wyszły bardzo smaczne – zdjęcie dałam na facebooku 🙂 Dziękuję za super przepisy i pozdrawiam. :)))

  • Ewa 15 września 2016 o 17:57

    Mam prośbę czy mogę prosić o przepis na czekosliwke z czekoladą i pieprzem

    • Tosia 15 września 2016 o 20:35

      Niestety to stary przepis i już nie pamiętam z jakich dokładnie proporcji smażyłam czekośliwkę 🙂
      Proponuję zrobić klasyczne powidła, pod koniec dodać kakao i gorzką czekoladę.

  • Sylwia 10 września 2016 o 18:55

    Witam, czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej 750?

    • Tosia 11 września 2016 o 18:29

      Dzień dobry 🙂
      To już chyba drugi Pani komentarz, na blogu jest moderacja, wszystkie wiadomości przychodzą, ale czasem trzeba poczekać do kilkunastu godzin aż odpowiem. Tak, można dać orkiszową.

  • Sylwia 10 września 2016 o 14:45

    Witam, czy można użyć mąki orkiszowej typ 750 zamiast pszennej?

  • Lila 9 września 2016 o 13:31

    Witam.Czy mogę te bułeczki po upieczeniu zamrozić?

  • marta 18 października 2015 o 14:19

    Witam.
    Są pyszne jak wszystko z Waszych przepisów a najważniejsze że wszystko wychodzi tylko należy trzymać się proporcji, cała filozofia. Jak na razie nie było przepisu żeby się nie udał. Dziękuję. Pozdrawiam

  • marta 18 października 2015 o 14:19

    Witam.
    Są pyszne jak wszystko z Waszych przepisów a najważniejsze że wszystko wychodzi tylko należy trzymać się proporcji, cała filozofia. Jak na razie nie było przepisu żeby się nie udał. Dziękuję. Pozdrawiam

  • Marzena 11 października 2015 o 23:53
    Ocena:

    Zrobione dziś ? ładnie wyrosły, nadziałam domowej roboty dżemami z czerwoną porzeczką oraz wiśnią. Proste w wykonaniu i smaczne. Partner połowę pochłonął w jeden wieczór ? reszta idealnie sprawdzi się do pracy. Gorąco polecam!

  • Ewa 2 września 2015 o 18:45

    Wyszły przepyszne. Użyłam mąki typ 450 (taką miałam w domu) i ciasto wyszło dosyć rzadkie… dosypanie większej ilości mai załatwiło sprawę 🙂

  • Kataryna 31 stycznia 2015 o 22:06

    Czy można te bułki zamrozić? Czy z powidłami nie stanie się coś dziwnego?
    Właśnie szybuję się do ich zrobienia, ale obawiam się, że nie zjem wszystkich w wystarczającym tempie. Albo dokładniej mówiąc, nie powinnam. 😉

    • Tosia 1 lutego 2015 o 16:06

      Tak się właśnie zastanawiam, ale raczej wszystko będzie ok, skoro można mrozić pączki, to i buchty będzie można 🙂

      • Kataryna 3 lutego 2015 o 13:02

        W końcu nie spróbowałam, zamroziłam połowę chleba upieczonego tej samej nocy, który w przeciwieństwie do pączków wyszedł wspaniale (ziemniaczany z rozmarynem). Chciałam jeszcze dodać co do nadzienia, że w Czechach (gdzie buchty uważane są za „tradycyjnie czeskie” ;)) robi się również z twarogiem. Tylko twarogu chyba nie da się zamrażać, będzie trzeba je zjeść. 🙂

  • aga 15 października 2014 o 09:27
    Ocena:

    Wyszły i są wyśmienite 🙂

  • aga 14 października 2014 o 20:57

    Dziękuję:) -zobaczymy za godzinę 🙂

  • aga 14 października 2014 o 20:45

    Czy ciasto, ktore powstaje w pierwszym etapie jest lepkie i mało zbite? Takie mi wyszło. Przed wyrośnięciem tak wygląda moje a zachowała wszelkie proporcje

    • Tosia 14 października 2014 o 20:51

      W pierwszym etapie powinno być lepkie, ale przy tym elastyczne, więc musi być dobrze wyrobione, najlepiej mikserem planetarnym z hakiem.
      Po pierwszym czasie wyrastania można je podsypać mąką i krótko wyrobić, aby „odchodziło ładnie od ręki” i się już nie lepiło. Wtedy już można je formować, także po pierwszym etapie można je jeszcze uratować, aby było bardziej elastyczne.
      Mam nadzieję, że pomogłam.

      • Kataryna 1 lutego 2015 o 14:01

        Chyba spotkało mnie to samo, szkoda, że nie przeczytałam tej odpowiedzi. Moje ciasto było o wiele rzadsze niż takie chlebowe i okropnie się lepiło. Upichciłam z tego, jak się dało, ogromniastych 10 bucht, powideł to tylko dałam symbolicznie, bo trudno mi było je jakoś zamknąć w cieście…. oczywiście wypłynęły spodem :/// Poza tym smakuje ok, no ale uważam, że jednak klapa.
        Czy więc dać następnym razem mniej mleka? Ja wyrabiam w maszynie, więc trudno jakoś to mleko stopniowo dawkować, tak jak zalecałaś pod jakimś innym przepisem. Jakie to ciasto ma być? Taka plastelina, jak na chleb?

  • Joanna 2 października 2014 o 08:13

    Dziękuję za przypomnienie pomysłu. Moje wnuki najbardziej lubią ŁAMANIE BUŁECZEK . Wbrew pozorom to też atrakcja. Buchty są wyśmienite! Jeszcze raz dziękuję !

  • Ola 28 września 2014 o 18:20
    Ocena:

    za chwilę będę je wyjmowała z piekarnika 🙂
    kolejny świetny przepis! dzięki

  • Weronika 23 września 2014 o 08:29

    Uwielbiam te bułki – zawsze kupuje w pobliskiej piekarni. Jakiej wielkości tortownicę przeznaczyć na taką ilość? Czy jeżeli zrezygnuje z powideł to ilość cukru mogę zwiększyć czy są one w miarę słodkie ? 🙂

    • Tosia 23 września 2014 o 08:53

      U mnie była to forma do tarty o średnicy 27 cm, ale można śmiało użyć klasycznej tortownicy 23 cm, wtedy bułeczek można ulepić mniej lub będą trochę wyższe. Ciasto nie jest specjalnie słodkie, więc bez nadzienia można dodać łyżkę czy dwie cukru 🙂

  • Konczi i Szpileczka 22 września 2014 o 13:55

    Dla mnie to rwane drożdżóweczki, buchty kojarza mi się tylko z tymi gotowanymi na parze. Tak czy siak są pyszne, też takie robię.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej