Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ręką składniki, aż osiągniemy plastyczną, przypominając plastelinę masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką razową. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez 25 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce. Serwujemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 45 min