Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami instant, cukrem i solą. Liście świeżej bazylii drobno siekamy i dodajemy do suchych składników. W rondelku podgrzewamy sok pomidorowy tak, aby płyn był letni, lecz nie za gorący. Letni płyn wlewamy bardzo powoli do misy z pozostałymi składnikami i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). W między czasie wlewamy też oliwę i jeśli używamy czosnku, przeciskamy go przez praskę i również dodajemy. Następnie dalej wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto będzie elastyczne, ale może się trochę lepić do rąk.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat. Ciasto podsypujemy mąką, chwilę wyrabiamy i formujemy podłużną ciabattę, którą umieszczamy na blaszce wyłożonej pergaminem, złączeniami ciasta ku dołowi. Przyszłą ciabattę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w miejscu bez przeciągów jeszcze na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chlebek pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 10. Po tym czasie ciabatta jest gotowa!
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej