Kiedyś rozmyślałam o luźniej interpretacji mojego ulubionego ciasta z dzieciństwa, aby zamienić je w chleb. Tym sposobem powstał biało-czarny chleb zebra, następnie jego szpinakowa wersja i z suszonymi pomidorami. Przyszedł czas na jego czwartą, jesienną wersję z dynią. W końcu mamy dzisiaj Halloween i coś trzeba zrobić z wydrążoną dynią!
Do puree z dyni warto wybrać dynię Hokkaido ze względu na jej intensywny kolor oraz jadalną skórkę. Świetnie sprawdzi się też dynia piżmowa, ale tę należy obrać przed lub po upieczeniu. Upieczoną dynię studzimy i rozgniatamy widelcem na puree. To niezbędny składnik zakręconego chleba dyniowego.
Drożdże na chleb dyniowy
Drożdże są nieodzownym składnikiem zakręconego chleba dyniowego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenia zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie dowiem się też, jak smakowały Wasze dyniowe chleby:) Jeśli lubicie pieczywo z warzywnymi akcentami, to upieczcie też ten pszenny chleb z papryką. Polecam też drożdżowy chleb z kaszą albo proste podpłomyki gryczane (bezglutenowe).