Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Szykujemy dwie misy, do jednej wsypujemy 300 g mąki, dodajemy puree z dyni, 100-150 ml mleka, 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Do drugiej misy wsypujemy 250 g mąki, dodajemy 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Wlewamy letnie mleko. Oba ciasta wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągną formy elastycznej kuli.
formowanie
formowanie
2. Tak przygotowane ciasta wałkujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąty.
formowanie
formowanie
3. Na cieście dyniowym kładziemy ciasto białe, zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Ucinamy końce (aby było równe).
wyrastanie
wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w keksówce do wyrośnięcia na 90 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach, następnie 15 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min