Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Szykujemy dwie misy, do jednej wsypujemy 300 g mąki, dodajemy puree z dyni, 100-150 ml mleka, 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Do drugiej misy wsypujemy 250 g mąki, dodajemy 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Wlewamy letnie mleko. Oba ciasta wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągną formy elastycznej kuli.
formowanie
2 min
formowanie
2. Tak przygotowane ciasta na zakręcony chleb dyniowy wałkujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąty.
formowanie
2 min
formowanie
3. Na cieście dyniowym kładziemy ciasto białe, zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Ucinamy końce (aby było równe).
wyrastanie
90 min
wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto na zakręcony chleb dyniowy zostawiamy pod przykryciem w keksówce do wyrośnięcia na 90 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto na zakręcony chleb dyniowy smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Zakręcony chleb dyniowy pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach, następnie przez 15 min. w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej