Przepis

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
1. Puree z dyni rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy drożdże, mąkę oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto na podłużne bułeczki dyniowe. Jeśli puree było bardzo płynne, może zaistnieć konieczność dosypania odrobiny mąki więcej. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. W ciepłym miejscu podwojenie objętości powinno zająć około 45 minut.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na bułeczki dyniowe dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki smarujemy mlekiem i oprószamy makiem.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki układamy na blasze i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte podłużne bułeczki dyniowe pieczemy w uprzednio rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej