Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni to szykujemy je krojąc dynię na plastry (polecam Hokkaido, można jeść ze skórką), skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Następnie miksujemy na gładkie puree.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy makiem lub przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez ok. 17 minut.
Smakowita
Upieczone bułki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min