Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy, drożdże instant, sól i cukier. Do suchych składników powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę elastycznej kuli. Dzielimy ją na dwie części. Pierwszą z nich przekładamy do naoliwionej misy i przykrywamy ją folią spożywczą lub ściereczką. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao oraz 20 ml letniej wody i wyrabiamy jeszcze chwilę, aby zabarwić ciasto na brązowe.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Drugą kulę z ciasta przekładamy do nowej misy, przykrywamy ją i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte kule z ciasta wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Białą część ciasta wałkujemy na cienki i długi prostokąt. Następnie obok wałkujemy ciemną część ciasta, którą kładziemy na jasnym prostokącie, tak aby jasne ciasto było \\\"ramką\\\". Ciast zginamy od dołu i góry i zawijamy delikatnie jak roladę. Roladę chlebową przekładamy do długiej, prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 15. Sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki, jeśli będzie sucha - chleb jest gotowy. Przed krojeniem, wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min