Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą, łączymy je z letnią z wodą, jogurtem, solą i stopniowo wsypujemy mąkę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ręcznie lub mikserem zagniatamy ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
20 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Z kulek formujemy bułeczki. Jeśli będzie lepkie wystarczy posmarować dłonie i ciasto oliwą.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
5. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia spodem kieliszka lub szklanki. Do wgłębienie wykładamy ulubione dodatki.
pieczenie
20 min
pieczenie
Z wierzchu ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej