Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce. Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj tworząc prostokąt wielkości brytfanki do pieczenia. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto chlebowe. Odstaw pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W focaccię, w równomiernych odstępach powbijaj na przemian gruszkę i orzech włoski. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieje. Przed podaniem, gdy będzie jeszcze ciepła, możesz polać ją dodatkową porcją oliwy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min