Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą, łączymy je z letnią z wodą, jogurtem, solą i stopniowo wsypujemy mąkę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ręcznie lub mikserem zagniatamy ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Z kulek formujemy bułeczki. Jeśli będzie lepkie wystarczy posmarować dłonie i ciasto oliwą.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
5. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia spodem kieliszka lub szklanki. Do wgłębienie wykładamy ulubione dodatki.
pieczenie
pieczenie
Z wierzchu ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min