Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Prostokątną formę skrapiamy oliwą (u mnie wymiary 24x34 cm). Ciasto delikatnie rozciągamy i pokrywamy nim powierzchnię formy, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Podrośniętą focaccię dekorujemy plastrami świeżych fig, skrapiamy oliwą, pomiędzy owocami robimy małe wgłębienia palcem. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż będzie rumiana. Upieczoną focaccią wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min