Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy lub wałkujemy z ciasta duży prostokąt o grubości 1-2 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W cieście robimy dziurki palcem, wbijamy w ciasto owoce czerwonej porzeczki i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Tak przygotowany chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min