Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko i powoli wlewając mleko, wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.
formowanie
4 min
formowanie
3. W tym czasie myjemy dokładnie owoce, oczyszczamy porzeczki z ewentualnych gałązek oraz listków i osuszamy. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm, z którego wykrawamy po 8 trójkątów (w sumie 16). Na dole każdego trójkąta wykładamy łyżeczkę owoców i zawijamy, kierując podstawę trójkąta ku wierzchołkowi. Tak uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Przyszłe rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych rogali smarujemy rozbełtanym żółtkiem (można je dodatkowo posypać cukrem trzcinowym lub płatkami migdałowymi). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Upieczone rogaliki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Julia 2 sierpnia 2021 o 22:51
    Ocena:

    Wspaniałe! Już od dawna nie zrobiłam czegoś tak pysznego. Najlepsze jeszcze ciepłe. Bardzo polecam, przepis nietrudny i ciasto też łatwo się wyrabia. Łączyłam owoce. 🙂

  • Joanna 15 marca 2020 o 20:18

    Hej,
    Przepraszam jesli sie powtorze z pytaniem, ale tylko tutaj jest przepisow, nie sposob wszystkich przejrzec.
    Czy w ciastach drozdzowych, jesli dodam zamiast cukru np. ksylitol, to ciasto wyrosnie?
    Ograniczam cukier, a moj tata w ogole nie powinien go jesc. Chcialabym jednak sama robic wypieki, a te na zakwasie nie wchodza znowu w gre, bo mama znowu nie moze…

    • Tosia 29 marca 2020 o 17:59

      Ksylitol podobno nie lubi drożdży, ale nie wiem, nie używam, jeśli to proponowałabym mało. Ale wypieki drożdżowe przecież można upiec bez cukru 🙂

  • magda 9 listopada 2016 o 20:47
    Ocena:

    Ciasto super w obróbce, nie klei się, łatwo z nim pracować, zrobiłam z nadzieniem ze świeżej żurawiny z czekoladą. Super?

  • Ela 27 lipca 2016 o 18:07
    Ocena:

    Zastąpiłam porzeczki wiśniami. Przepyszne wyszły. Dzieki za przepis.

  • Asia 30 kwietnia 2016 o 20:22

    A czy z mrożonymi jagodami udałoby się upiec takie rogaliki ? 🙂

    • Tosia 3 maja 2016 o 23:03

      Tak! Rozmroziłabym je jednak, dodała kilka łyżek mąki ziemniaczanej (aby nie puszczały soku) oraz cukier 🙂

  • Asia 29 lipca 2015 o 18:28

    Rogaliki zrobiłam pół na pół z mąką razową pszenną ….Wyszły pyszne

  • vanja 15 sierpnia 2014 o 21:28

    Wpadłam tu przypadkiem, zrobiłam dziś rogaliki ale użyłam śliwek których u mnie pod dostatkiem jako nadzienia, wyszły pyszne, polecam 🙂

    • Tosia 17 sierpnia 2014 o 21:29

      Świetny pomysł na modyfikację, rogaliki w wersji śliwkowej na pewno smakują równie dobrze 🙂

  • Ola 12 sierpnia 2014 o 15:46
    Ocena:

    Super! Przepis doskonale sprawdza się również z mąka bezglutenową (nie wiem czy można podawać nazwę) Kucharek. Osoby na diecie bg wiedza jak ciężko jest uzyskać dobry efekt. Dodałam zamiast drożdży instant świeże 30g (nie robiłam rozczynu tylko wkruszyłam je do mąki) i nie dodawałam soli ponieważ mąka sama w sobie jest słonawa. Cała reszta jak w przepisie. Polecam bezglutenowcom!

    • Tosia 13 sierpnia 2014 o 11:11

      Super, dziękuję za komentarz i cieszę się, że rogaliki można upiec w wersji bezglutenowej 🙂
      Pozdrawiam.

  • Łucja 31 lipca 2014 o 15:36

    Cudne 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej