Na pewno każdy jadł kiedyś jagodzianki, które królują w sezonie wakacyjnym we wszystkich cukierniach. Wykorzystanie jagód do upieczenia maślanych bułeczek jest rzeczywiście znakomitym pomysłem, ale można tak postąpić także z innymi owocami np. kwaskowatymi porzeczkami. Postanowiłam te owoce wykorzystać w nowym wypieku, jednak zmieniłam trochę formę bułeczek na puszyste rogaliki. Niech poniższe zdjęcia przekonają Was do ich przygotowania:
Wspaniałe! Już od dawna nie zrobiłam czegoś tak pysznego. Najlepsze jeszcze ciepłe. Bardzo polecam, przepis nietrudny i ciasto też łatwo się wyrabia. Łączyłam owoce. 🙂
Sezon na porzeczki w pełni, więc chyba sama je upiekę 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Hej,
Przepraszam jesli sie powtorze z pytaniem, ale tylko tutaj jest przepisow, nie sposob wszystkich przejrzec.
Czy w ciastach drozdzowych, jesli dodam zamiast cukru np. ksylitol, to ciasto wyrosnie?
Ograniczam cukier, a moj tata w ogole nie powinien go jesc. Chcialabym jednak sama robic wypieki, a te na zakwasie nie wchodza znowu w gre, bo mama znowu nie moze…
Ksylitol podobno nie lubi drożdży, ale nie wiem, nie używam, jeśli to proponowałabym mało. Ale wypieki drożdżowe przecież można upiec bez cukru 🙂
Ciasto super w obróbce, nie klei się, łatwo z nim pracować, zrobiłam z nadzieniem ze świeżej żurawiny z czekoladą. Super?
Zastąpiłam porzeczki wiśniami. Przepyszne wyszły. Dzieki za przepis.
Super! Dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂
A czy z mrożonymi jagodami udałoby się upiec takie rogaliki ? 🙂
Tak! Rozmroziłabym je jednak, dodała kilka łyżek mąki ziemniaczanej (aby nie puszczały soku) oraz cukier 🙂
Rogaliki zrobiłam pół na pół z mąką razową pszenną ….Wyszły pyszne
Super!
Wpadłam tu przypadkiem, zrobiłam dziś rogaliki ale użyłam śliwek których u mnie pod dostatkiem jako nadzienia, wyszły pyszne, polecam 🙂
Świetny pomysł na modyfikację, rogaliki w wersji śliwkowej na pewno smakują równie dobrze 🙂
Super! Przepis doskonale sprawdza się również z mąka bezglutenową (nie wiem czy można podawać nazwę) Kucharek. Osoby na diecie bg wiedza jak ciężko jest uzyskać dobry efekt. Dodałam zamiast drożdży instant świeże 30g (nie robiłam rozczynu tylko wkruszyłam je do mąki) i nie dodawałam soli ponieważ mąka sama w sobie jest słonawa. Cała reszta jak w przepisie. Polecam bezglutenowcom!
Super, dziękuję za komentarz i cieszę się, że rogaliki można upiec w wersji bezglutenowej 🙂
Pozdrawiam.
Cudne 🙂