Rogaliki z porzeczkami
Jeśli szukacie przepisu na coś domowego, pachnącego i sezonowego, rogaliki z porzeczkami będą strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie to świetna okazja, by wykorzystać świeże owoce i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Lekkie, mięciutkie ciasto drożdżowe, soczyste nadzienie z czarnej porzeczki i złocista skórka – po prostu nie można się im oprzeć.
W naszym przepisie na wykorzystujemy klasyczne składniki: mąkę pszenną typ 650, drożdże suszone instant, letnie mleko, cukier i oczywiście czarną porzeczkę. Dzięki temu wypiek wychodzi zawsze puszysty, miękki i pełen smaku.
Dlaczego warto upiec rogaliki z porzeczkami?
Po pierwsze – smak. Rogaliki łączą w sobie lekką słodycz ciasta i lekko kwaskowaty aromat owoców. To połączenie sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Po drugie – uniwersalność. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, piknik, jak i słodką przekąskę do kawy.
Co ważne, ciasto drożdżowe w tym przepisie jest proste w obróbce – łatwo się z nim pracuje i nie wymaga długiego wyrabiania. Jeśli macie ochotę na wypiek, który nie wymaga wielogodzinnych przygotowań, rogaliki z porzeczkami będą idealnym wyborem.
Jak podać rogaliki z porzeczkami, by zachwycić wszystkich?
Najprościej – jeszcze lekko ciepłe, prosto z piekarnika. Możemy posypać je odrobiną cukru pudru albo ułożyć na dużej paterze, by kusiły od pierwszego spojrzenia. Rogaliki pięknie prezentują się na stole i zawsze przyciągają uwagę.
Jeśli planujecie większe spotkanie, możecie przygotować podwójną porcję – gwarantuję, że znikną szybciej, niż zdążycie je podać. Warto też pamiętać, że dzięki starannie dobranym proporcjom, rogaliki długo pozostają świeże i miękkie.
Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Jeśli przygotujecie rogaliki z porzeczkami, koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszły! Chętnie zobaczę też Wasze zdjęcia. Wspólne dzielenie się wypiekami to najlepsza część pieczenia.
A jeśli szukacie innych pysznych inspiracji na słodkie rogaliki, polecam:
Wspaniałe! Już od dawna nie zrobiłam czegoś tak pysznego. Najlepsze jeszcze ciepłe. Bardzo polecam, przepis nietrudny i ciasto też łatwo się wyrabia. Łączyłam owoce. 🙂
Sezon na porzeczki w pełni, więc chyba sama je upiekę 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Hej,
Przepraszam jesli sie powtorze z pytaniem, ale tylko tutaj jest przepisow, nie sposob wszystkich przejrzec.
Czy w ciastach drozdzowych, jesli dodam zamiast cukru np. ksylitol, to ciasto wyrosnie?
Ograniczam cukier, a moj tata w ogole nie powinien go jesc. Chcialabym jednak sama robic wypieki, a te na zakwasie nie wchodza znowu w gre, bo mama znowu nie moze…
Ksylitol podobno nie lubi drożdży, ale nie wiem, nie używam, jeśli to proponowałabym mało. Ale wypieki drożdżowe przecież można upiec bez cukru 🙂
Ciasto super w obróbce, nie klei się, łatwo z nim pracować, zrobiłam z nadzieniem ze świeżej żurawiny z czekoladą. Super?
Zastąpiłam porzeczki wiśniami. Przepyszne wyszły. Dzieki za przepis.
Super! Dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂
A czy z mrożonymi jagodami udałoby się upiec takie rogaliki ? 🙂
Tak! Rozmroziłabym je jednak, dodała kilka łyżek mąki ziemniaczanej (aby nie puszczały soku) oraz cukier 🙂
Rogaliki zrobiłam pół na pół z mąką razową pszenną ….Wyszły pyszne
Super!
Wpadłam tu przypadkiem, zrobiłam dziś rogaliki ale użyłam śliwek których u mnie pod dostatkiem jako nadzienia, wyszły pyszne, polecam 🙂
Świetny pomysł na modyfikację, rogaliki w wersji śliwkowej na pewno smakują równie dobrze 🙂
Super! Przepis doskonale sprawdza się również z mąka bezglutenową (nie wiem czy można podawać nazwę) Kucharek. Osoby na diecie bg wiedza jak ciężko jest uzyskać dobry efekt. Dodałam zamiast drożdży instant świeże 30g (nie robiłam rozczynu tylko wkruszyłam je do mąki) i nie dodawałam soli ponieważ mąka sama w sobie jest słonawa. Cała reszta jak w przepisie. Polecam bezglutenowcom!
Super, dziękuję za komentarz i cieszę się, że rogaliki można upiec w wersji bezglutenowej 🙂
Pozdrawiam.
Cudne 🙂