Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą (pszenną typ 650 można dodatkowo przesiać). Dodajemy posiekane figi i orzechy, sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i wlewamy aktywny zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy (najlepiej ręcznie) ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 4-5 minutach ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na kuchenny blat. Ciasto podsypujemy 50 g mąki pszennej i wyrabiamy ciasto, formując okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba oprószamy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do środka ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejne 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni w termoobiegu. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z 3 kostkami lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem i wkładamy przyszły chleb do pieca. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut aż się zarumieni. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min