Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Figi pokrój w cieńkie plastry. Pomieszaj ze sobą mąkę, figi, sól i drożdże. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w prostokątnej formie o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep ciasto w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min