Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Figi pokrój w cieńkie plastry. Pomieszaj ze sobą mąkę, figi, sól i drożdże. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w prostokątnej formie o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep ciasto w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej