Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy. Układamy z wierzchu pokrojone w plasterki oliwki zostawiając ramki ciasta wolne.
formo
2 min
formo
4. Ciasto zawijamy jak roladę i zginamy na pół. Zaplatamy warkocz.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane tordu przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 220 stopni. Tordu pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej