Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy. Układamy z wierzchu pokrojone w plasterki oliwki zostawiając ramki ciasta wolne.
formo
formo
4. Ciasto zawijamy jak roladę i zginamy na pół. Zaplatamy warkocz.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane tordu przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 220 stopni. Tordu pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Smakowita
Upieczone tordu podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min