Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami aż uzyska jednolitą konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce pod przykryciem szmatki w ciepłym miejscu na ok. 3-4 godziny. Powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki, uklep i odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z wierzchu. Wyjmij chleb z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej