Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. 1. Wieczorem: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera końcówką jak do ubijania białek (ewentualnie hak), do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Miskę starannie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do ocieplenia przed dalszym formowaniem.
formowanie
formowanie
3. Kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie (jasną mąką orkiszową lub odrobiną pszennej). Dzielimy ciasto na dwie części. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą dwa paski w warkocz. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni w termoobiegu. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany lub spryskujemy ścianki wodą. Zsuwamy bochenek na rozgrzaną blachę w piekarniku lub wkładamy blachę na której wyrastał. Po 5 minutach pieczenia, obniżamy temperaturę do 210 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 12 godz 30 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 30 min