Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. W rondlu podgrzewam letnie mleko z masłem. Wlewamy letni płyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. W tym czasie ucieramy miękkie masło z żurawiną, przyprawami, skórką pomarańczową i cukrem.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części i wałkujemy na placki o tej samej średnicy.
formowanie
formowanie
5. Pierwszy placek smarujemy połową nadzienia, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą nadzienia.
formowanie
formowanie
6. Następnie przykrywamy 3 plackiem. Na środku odciskujemy szklanką kółko, nacinamy ciasto na 4 części.
formowanie
formowanie
7. Z każdej części kroimy jeszcze 4 paski, w sumie dzieląc ciasto na 16 części, ale nie przecinając je do końca.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
8. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
9. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczoną gwiazdę podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min