Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż składniki ciasta połączą się w kulę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Miękkie masło łączymy z cynamonem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy, ucieramy widelcem. Prostokąt z ciasta smarujemy masłem (odkładamy łyżkę na potem), zostawiamy ramkę z ciasta pustą. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę.
formowanie
formowanie
4. Roladę przecinamy na 3 równe pasma, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Zaplatamy warkocz na chałkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowaną chałkę zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę z wierzchu smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min