Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż składniki ciasta połączą się w kulę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Miękkie masło łączymy z cynamonem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy, ucieramy widelcem. Prostokąt z ciasta smarujemy masłem (odkładamy łyżkę na potem), zostawiamy ramkę z ciasta pustą. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę.
formowanie
3 min
formowanie
4. Roladę przecinamy na 3 równe pasma, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Zaplatamy warkocz na chałkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowaną chałkę zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę z wierzchu smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej