Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki świątecznego chleba fińskiego mieszamy. Stopniowo dolewamy letnią wodę i 60 ml melasy (20 ml odstawiamy do glazurowania chleba). Zagniatamy elastyczne ciasto o konsystencji lekkiego ciasta na pierogi. Ciasto może lekko lepić się od melasy.
pierwsze wyrastanie chleba
60 min
pierwsze wyrastanie chleba
2. Dobrze wyrobione ciasto na Joululimppu - fiński chleb świąteczny przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zawsze w ciepłe miejsce na około 1 godz. lub do podwojenia objętości ciasta.
formowanie chleba
5 min
formowanie chleba
3. Wyrośnięte ciasto na Joululimppu - fiński chleb świąteczny formujemy w okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
drugie wyrastanie chleba
30 min
drugie wyrastanie chleba
4. Wyrośnięty bochenek Joululimppu - fińskiego chleba świątecznego przekładamy na blachę. Wierzch chleba smarujemy mieszaniną: 20 ml melasy i 1 łyżki wody.
pieczenie chleba
35 min
pieczenie chleba
5. Przygotowany bochenek Joululimppu - fińskiego chleba świątecznego pieczemy w 220 stopniach przez 15 min., a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 min.. Gorący bochenek ponownie smarujemy mieszanką melasy i wody, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej