Pewnie każdy kiedyś słyszał powiedzonko "Święta, święta i po świętach". Dla jednych to smutna wiadomość, bo oznacza to koniec świątecznej rozpusty i chwil spędzonych z bliskimi. Innych to niesamowicie cieszy, bo święta dla wielu osób to bardzo stresujący okres, pełen męczących rodzinnych spotkań.

Mnie ten fakt smuci i mimo, iż od dziś czeka mnie powrót do wielu obowiązków, to cały czas jednak czuję świąteczno-sylwestrową atmosferę. W końcu już za kilka dni będziemy żegnać stary rok, a witać nowy. To sprawia, że ten cudowny okres można przedłużyć do 1 stycznia.

Chleb świąteczny na zakwasie to po prostu chleb pszenno-razowy z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i maku. Podałam go podczas wigilijnej wieczerzy i cieszyłam się jego smakiem podczas śniadania w Boże Narodzenie. I mimo jego świątecznej nazwy uważam, że śmiało można go upiec teraz lub na sylwestra, by zaplanować sobie smaczne śniadanie 1 stycznia. Dla urozmaicenia możecie jeszcze upiec Joululimppu - fiński chleb świąteczny.

Polecane przepisy na chleb

Smakuje Wam chleb o zdecydowanym smaku i wyglądzie? To polecam jeszcze pumpernikiel ze śliwkami również z dodatkiem melasy, jak i kakao. Jest przyjemnie wilgotny i ma bogaty smak. Pumpernikiel można też upiec na zakwasie żytnim. Spróbujcie koniecznie i napiszcie, jak smakował!

chleb świąteczny na zakwasie

Chleb świąteczny na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki maku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g bakalii/suszonych owoców (u mnie suszona papaja, żurawina i orzechy laskowe)
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą, solą, cukrem i makiem. Dodajemy dokarmiony wcześniej zakwas i mieszamy.
  2. Powoli wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Po dodaniu połowy porcji wody, wrzucamy bakalie. Mieszamy i dalej dolewamy wody, wyrabiając ręcznie lub mikserem ciasto. Po chwili wyrabiania ciasto powinno osiągnąć konsystencję kuli z ciasta. Jeśli klei się do rąk, należy ciasto podsypać mąką. Przekładamy ja do oprószonej misy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Następnie z lekko podrośniętego ciasta formujemy 3 kuli z ciasta lub formujemy je na kształt keksówki. Podłużną formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w cieple na kolejne 2-3 godziny.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Keksówkę wyjmujemy z piekarnika, a chleb z formy. Studzimy przed podaniem.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen