Flash loaf nazywany jest chlebkiem "ekspresowym". Jego całe wykonanie zajmuje ok. 1 godziny i 45 minut. Jak na chleb drożdżowy jest to dosyć mało czasu, dlatego w nazwie tej jest sporo prawdy :)

Chlebek ten zdecydowanie może trafić na listę tych niezwykłych, które chce się w kółko wypiekać w domu. Sukces pysznego bochenka niesie za sobą kilka istotnych sekretów.

Do ciasta chlebowego (na bazie mąki pszennej chlebowej i pszennej razowej) dodaje się starte surowe ziemniaki. Dzięki nim chleb jest niezwykle wilgotny. Kolejnym istotnym tajemnym składnikiem jest tu ocet balsamiczny, który wpływa na przyśpieszony proces wyrastania. Trzecim ważnym faktem jest dwukrotne wyrabianie chleba i jego leżakowanie między zagniataniem i formowaniem po 10 minut w cieple za każdym razem.

Te wszystkie dodatki i czynności wpływają na ostateczny efekt. O tym jak smakuje Flash Loaf musicie już przekonać się sami :)

chleb pszenno-razowyflash loafchleb pszenno-razowy

Flash loaf - chleb pszenno-razowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 20 g masła
  • 170 g ziemniaków
  • 150 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą i z drożdżami. Dodajemy sól i bardzo miękkie ciasta (lub rozpuszczone w rondelku i ostudzone).
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Zostawiamy je w misce i zalewamy letnią, lecz nie gorącą wodą. Do ziemniaków dodajemy także ocet balsamiczny.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Do mąki z masłem wlewamy powoli wodę z ziemniakami. Całość wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy je w misie na 10 minut i przykrywamy czystą ściereczką.
  4. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto (przez ok 5 minut), po czym zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut.
  5. Po tym czasie formujemy z ciasta chleb i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem lub do koszyka do wyrastania. Ja wybrałam koszyk wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Kolejnym etapem jest wyjęcie ciasta z koszyka do wyrastania. Robimy to odwracając koszyk dnem do góry lub po prostu łapiemy za rogi papieru do pieczenia i przekładamy w ten sposób ciasto na blachę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Przed pieczeniem chleb nacinamy ostrym nożem. Flas loaf pieczemy przez 40 minut. Upieczony bochenek wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen