Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. W rondlu podgrzewam letnie mleko z masłem. Wlewamy letni płyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
2 min
formowanie
3. W tym czasie ucieramy miękkie masło z żurawiną, przyprawami, skórką pomarańczową i cukrem.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części i wałkujemy na placki o tej samej średnicy.
formowanie
1 min
formowanie
5. Pierwszy placek smarujemy połową nadzienia, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą nadzienia.
formowanie
1 min
formowanie
6. Następnie przykrywamy 3 plackiem. Na środku odciskujemy szklanką kółko, nacinamy ciasto na 4 części.
formowanie
1 min
formowanie
7. Z każdej części kroimy jeszcze 4 paski, w sumie dzieląc ciasto na 16 części, ale nie przecinając je do końca.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
8. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
25 min
pieczenie
9. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej