Przepis

wyrabianie
35 min
wyrabianie
1. Masło (50 g) topimy w rondlu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, drożdże, jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko na przemian z masłem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
2 min
przygotowywanie nadzienia
2. Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem.
formowanie
3 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy kulę.
formowanie
2 min
formowanie
4. Pierwszą kulę ciasta wałkujemy w okrąg (średnica ok. 25 cm) na stolnicy posypanej mąką, przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy masłem cynamonowym. Brzegi zostawiamy wolne.
formowanie
5 min
formowanie
5. Ciasto przykrywamy kolejną rozwałkowaną częścią ciasta, znów smarujemy ją masłem cynamonowym i przykrywamy trzecią częścią ciasta.
formowanie
2 min
formowanie
6. Na środku zaznaczamy odciskamy koło od szklanki i dzielimy ciasto na 16 paseczków nie przecinając ich do końca.
formowanie
5 min
formowanie
7. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
8. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej