Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zimne masło drobno siekamy, dorzucamy do składników.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników.
formowanie
3 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wykrawamy nożem lub foremką bułeczki i kładziemy je na blasze. Wierzch smarujemy białkiem.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Scones pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej