Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy drożdże, bakalie/ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę z łyżką oliwy i wyrabiamy ciasto kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy małą bułeczkę, które układamy na blasze (wyłożonej pergaminem) w kształt serca. Chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej