Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy drożdże, bakalie/ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę z łyżką oliwy i wyrabiamy ciasto kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy małą bułeczkę, które układamy na blasze (wyłożonej pergaminem) w kształt serca. Chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min