Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy krągły bochenek, umieszczamy go złączeniem ku górze w wiklinowym koszyczku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy według fantazji. Pieczemy 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 20 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej