Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mus jabłkowy przekładamy do rondelka, dodajemy 100 ml wody i chwilę podgrzewamy, aby był letni. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Stopniowo dodajemy podgrzany i rozcieńczony mus jabłkowy i wyrabiamy ciasto przez 8 minut, aby było elastyczne i odstawało od ręki (w razie czego podsypujemy mąką).
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
formowanie
8 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm. Zawijamy precle (instrukcja w filmiku wyżej).
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. W garnku gotujemy 2 litry wody z sodą oczyszczoną. Uformowane precle wrzucamy do wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wierzch precli smarujemy rozbełtanym żółtkiem z wodą. Formę z przyszłymi preclami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut w 220 stopniach. Rumiane precle studzimy na kuchennej kratce. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier z cynamonem. Masą smarujemy precle.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej