Chyba wszyscy uwielbiamy spożywać domowy, świeżo wypieczony chleb. Niestety niektórzy, mają to nieszczęście, że są uczuleni na gluten, obecny w najpopularniejszych mąkach, które możecie dostać w sklepach (pszennej, żytniej, orkiszowej). Ale czy alergicy muszą sobie koniecznie odpuszczać na zawsze przyjemność stworzenia własnego chleba na zakwasie? Oczywiście, że nie!

Na rynku dostępne są nietypowe mąki, bezglutenowe, otrzymywane z produktów, których nie podejrzewalibyśmy czasem o możliwości otrzymania z nich mąki. Do takich mąk należą między innymi mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana, mąka z ciecierzycy czy mąka amarantusowa. Każda z nich ma swoje niepowtarzalne właściwości i smak, ale przede wszystkim nie uczula glutenowych alergików.

Taki mąki możecie znaleźć w ekologicznych sklepach. Najlepiej porozmawiać ze sprzedawcą, która mąka nadaje się najlepiej do pieczenia chleba i jakie ma właściwości.

zakwas ryżowy

Z jednej z tych bezglutenowych mąk z powodzeniem można stworzyć zakwas, na którym naturalnie urośnie chleb. W przepisie, który podaje poniżej wystarczy poczekać kilka dni na aktywność zakwasu, a nie wymaga on (tak jak tradycyjnie zakwas żytni, czy pszenny) dokarmiania, ani dodatkowych czynności. Aby stworzyć zakwas ryżowy będziemy potrzebować

  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczkę brązowego cukru
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 150 ml wody gazowanej

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w słoiku, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Za 3-4 dni nasz zakwas powinien bąbelkować i mieć kwaśny zapach. Jeśli tak jest, jest on gotowy, aby przyjąć na siebie pieczenie chleba. Na chleb o wadze ok. 500 g powinniśmy zużyć ok. 300-350 g zakwasu (mniej więcej cały z powyższego przepisu).

Jak widzicie zakwas można wyczarować również z nietypowego rodzaju mąki, nie tylko żytniej czy pszennej, ale również bezglutenowej, aby mogli się nim cieszyć uczuleni na gluten. Zakwas możecie przygotować w podobny sposób również z innej mąki bezglutenowej. Zachęcam do eksperymentów.

 

Bochenek chleba tygrysiego na desce