Paluchy ze szparagami najlepsze są w sezonie na szparagi. Wiosna to zdecydowanie czas szparagów, dlatego trzeba się nimi cieszyć, póki sezon trwa! Ostatnio polubiłam pieczone szparagi, bo mają więcej smaku niż gotowane, dlatego zajadając się nimi pewnej kolacji wymyśliłam, aby owinąć je ciastem drożdżowym. Następnego dnia przygotowałam ciasto podobne jak na focaccię, a gdy wyrosło podzieliłam je na paseczki i owijałam wokół szparagów.
Efekt jest wyjątkowo udany – paluchy świetnie chrupią, a ciasto otula pieczone szparagi. Takie paluchy można zapakować do pudełka na wynos, zabrać na piknik lub serwować z oliwą i octem balsamicznym jako przekąska do sałatki. Z poniższego przepisu wyjdzie 10 paluchów ze szparagami, czyli „dwie ręce” 🙂
Drożdże są ważnym składnikiem paluchów ze szparagami. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Przyznaję, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Wypróbowałam…Są wspaniałe 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Ależ to oryginalnie wygląda 🙂 Ciekawa jestem tego smaku.
Zachęcam do upieczenia 🙂