Przepis

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
1. W misie mieszamy wszystkie suche składniki na paluchy ze szparagami. Dolewamy wodę i 1 łyżkę oliwy, a następnie wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na paluchy ze szparagami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do podwojenia objętości.
dzielenie ciasta
5 min
dzielenie ciasta
3. Wyrośnięte ciasto na paluchy ze szparagami przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 10 części.
formowanie ciasta
10 min
formowanie ciasta
4. Każdą z części ciasta na paluchy ze szparagami cienko rozwałkowujemy na podłużny pasek i owijamy wokół oczyszczonego szparaga.
drugie wyrastanie ciasta
20 min
drugie wyrastanie ciasta
5. Przygotowane paluchy ze szparagami odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Paluchy ze szparagami smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy sezamem lub gruboziarnistą solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15-20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej