Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, drożdże suszone oraz sól. Uważamy, żeby nie wysypać soli na drożdże, bo może to zatrzymać ich rozrost. Stopniowo zarabiając ciasto - wlewamy mleko w temperaturze pokojowej lub letnie - do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Temperaturą mleka możemy regulować tempo wzrostu ciasta. Jeśli w kuchni jest bardzo ciepło, warto dodać zimniejsze mleko, by zrównoważyć czas fermentacji. Zagniatamy ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i bardzo elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na rollsy odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
15 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część kolejno wałkujemy na prostokąt i smarujemy innym kolorem pesto (razem 150 g). U mnie są to: pesto zielone – bazyliowe, czerwone – paprykowe/chili, żółte – z żółtych pomidorów. Posmarowane prostokąty rolujemy i kroimy ostrym nożem tworząc po 6 roladek każdego koloru.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. W okrągłych foremkach (jak do bułek na hamburgery) układamy po trzy roladki w różnych kolorach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Kolorowe rollsy z pesto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C lub do momentu, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej