Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie i wlewamy dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas. Wsypujemy łyżeczkę soli. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. W trakcie wyrabiania wlewamy też oliwę.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Po kilku minutach przekładamy wyrobione ciasto do oprószonej mąką misy i przykrywamy ją ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na oprószony mąką blat. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, ciągnąc boki ciasta ku środkowi i odwracając je według wskazówek zegara i powtarzając czynność. Na koniec ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach ok. 20x30 cm i o grubości 1,5 cm. Naciągamy ciasto na wałek i przenosimy je ostrożnie na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). W cieście robimy palcem dziurki mniej więcej w centymetrowych odstępach. W dziurkach umieszczamy plasterki oliwek. Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 2 godziny.

pieczenie
30 min
pieczenie

4. Po tym czasie pieczemy focaccię w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 220 stopni, przez 30 minut. Upieczony chlebek studzimy przed podaniem.

Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Er 9 marca 2024 o 09:38
    Ocena:

    Ciasto wygląda nieźle, ale wydaje mi się że 220st plus 30 min to trochę za dużo dla niego. U mnie po 25min i 210st zrobił się i tak trochę spieczuch 😉 …ale smaczny…

    • Małgosia 9 marca 2024 o 12:29

      Wszystko zależy od piekarnika i indywidualnych preferencji. Za pierwszym razem zawsze trzeba obserwować. U mnie taka temperatura idealnie sprawdza się przy tego typu wypiekach.

  • Zbyszek 19 lutego 2021 o 13:19

    Kluczowe tu jest przekladanie ciasta przed wałkowaniem. Zdaje się, ze chodzi o wciśnięcie duzej ilości powietrza.

    Czy masz jakis swój (Smakowita tv?) kurs z takiego przekładania ciasta?

    Pozdrowienia

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej