Uwielbiam eksperymentować w temacie wypieku domowego chleba, ale mam też sprawdzone patenty, które odkryłam jakiś czas temu. Na przykład dodawanie do ciasta ziemniaków nadaje wypiekom nie tylko rustykalnego, wiejskiego charakteru, ale też specyficznego smaku. Dodatek ten często spulchnia także pięknie ciasto na chleb.
Rozpoczął się już sezon na młode ziemniaczki i trudno by mi było uwierzyć w to, że zostały komuś z obiadu. Są zbyt pyszne, aby było ich za dużo! Jeśli jednak się tak stało lub po prostu gotujecie dużą partię ziemniaków do kilku dań, to polecam je rozgnieść i dodać do szybkiego ciasta na chrupkie pieczywo.
Ciasto na pieczywo nie wymaga dodatku drożdży czy zakwasu. Wystarczy mąka (u mnie żytnia razowa i pszenna chlebowa), do tego sól, odrobina tłuszczu i letnia woda. Dodatki to już kwestia indywidualna, czasem dodam pesto i ziarna, innym razem suszone pomidory. A kolejna wersja to właśnie ziemniaczana 🙂
Mam nadzieję, że będzie Wam się przyjemnie chrupało chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami!
Jak długo to pieczywko może leżeć? Chcialabym je zrobic wieczorem jeden dzien przed planowana impreza w domu. Bedzie efekt wow czy musza byc swieże? 🙂
Na świeżo smakuje lepiej, ale po dobie też jest ok, chociaż nie da się ukryć, ze trochę twardnieje. Im są bardziej cienkie, tym dłużej zachowują świeżość, grubsze robią się jednak twarde szybko.