Dziś przygotowałam coś dla początkujących domowych piekarzy, ale także tych, którzy wraz z początkiem roku przeszli na dietę. Być może ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂
Jeśli chcielibyście zacząć piec chleb, ale przerażają Was drożdże, a tym bardziej zakwas, to jest to propozycja idealna dla Was! Oto chrupki chlebek fitness, czyli coś w rodzaju chrupkiego pieczywa. Robi się go bardzo prosto, wystarczy wymieszać mąkę żytnią razową z kilkoma rodzajami płatków, ziarnami, solą i wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans, następnie rozprowadzamy na blasze i pieczemy przez 10 minut. Kolejny krok to pokrojenie masy na drobne prostokąciki i ponowne włożenie blachy z ciastem do pieca na jeszcze 30 minut. Prawda, że łatwe? A po tym czasie chrupkie pieczywo jest już gotowe!
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. Kolejna zdrowa i polecana przekąska to krakersy marchewkowe.
Z miłośnikami chrupiących wypieków dzielę się przepisem, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki – to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia. A jeśli bułki to za mało, to upieczcie chleb tygrysi.
Właśnie odmierzam składniki :-))) super przepisy
Czy można mąkę żytnią zastąpić pszenną? Jeśli tak, czy w takich samych proporcjach?
Można proporcje bez zmian, ale prawdopodobnie potrzeba mniej wody o jakieś 50 ml 🙂
Czy można mąkę żytnią zastąpić pszenną razową? Jeśli tak, to w takich danych proporcjach?
jaka opcja pieczenia ? góra-dół czy termoobieg? na jakiej wysokości?:)
Zawsze środek i góra-dół, a jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
co zamiast miodu, wyjątkowo nie ma …. może być inne słodzidło jak np erytrol ???
Miód można po prostu pominąć 🙂
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Bardzo mnie to cieszy, dzięki za komentarz 🙂
Czy to wszystko będzie się „trzymać kupy”, jeśli zastąpię nasiona chia siemieniem lnianym?
Tak, jak najbardziej, bo zachowują się bardzo podobnie, więc można dać po prostu więcej siemienia lnianego. Jeszcze ewentualnie chia można zastąpić nasionami babki płesznik.
Robię różne chleby, ale deseczek jeszcze nie piekłam. Muszę spróbować.
Rzeczywiście chrupkie pieczywo z wyglądu przypomina trochę deseczki, ale w smaku mu niczego nie brakuje 🙂
wspanialy. jutro robie 🙂
Czekam na wrażenia 🙂
A czy można nasiona chia zastąpić babką płesznik w proszku(otrębami)?czy za dużo wody wpije?
Babka płesznik da radę 🙂