Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę pszenną, suszone drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj wodę, aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto na chlebki pita do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1 godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5 m. Gotowe placki rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4.Przykryj gotowe chlebki pita materiałową ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny. Na wierzch chlebków dołóż ulubione słodkie składniki: posiekaną czekoladę, suszone owoce, itd. Możesz je lekko wcisnąć w ciasto.
pieczenie
10 min
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C. Gdy ciasto skończy wyrastać - wsadź je do piekarnika i piecz metodą \"góra-dół\" przez ok. 10 min., aż lekko zbrązowieje i znacznie urośnie.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Krystyna 2 października 2015 o 09:31

    PANIE BOZIU jak ja bardzo dziękuję Ci za TO UDANE DZIEŁO – TOSIĘ i SLIWKĘ – Krystyna

  • Kataryna 7 czerwca 2015 o 15:25

    Hehe, chyba nie półmetrowej grubości mają być te placki. 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej