Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy suszone drożdże, sól, miód, otartą skórkę z pomarańczy oraz miękkie masło. Stopniowo dolewamy letnie mleko i wodę z kwiatów pomarańczy (jeśli mamy, to nie jest konieczny składnik) zagniatając miękkie ciasto na pomarańczowe zawijańce. Wyrabiamy przez kilkanaście minut, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od dłoni.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na pomarańczowe zawijańce przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
dzielenie ciasta
12 min
dzielenie ciasta
3. Wyrośnięte ciasto na pomarańczowe zawijańce dzielimy na 4-5 części i rolujemy formując podłużne bułeczki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, by ciasto się rozluźniło.
formowanie
10 min
formowanie
4. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy do połowy długości. Rozwałkowaną część dzielimy na trzy paski i zaplatamy z nich warkocze. Warkocze zakładamy na nierozwałkowaną część.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Pomarańczowe zawijańce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrastanie ciasta zawsze w ciepłym miejscu, z daleka od przeciągów.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Pomarańczowe zawijańce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pomarańczowe zawijańce pieczemy przez 20 min. lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej