Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ciepły, świeżo przygotowany kisiel rozcieńczamy zimną wodą. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Powoli dodajemy kisiel i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po ok. 5 minutach ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksówki. Zwilżamy dłonie i wyrównujemy ręką wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z wyrośniętym ciastem. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min