Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy. W mące robimy wgłębienie i dodajemy ćwikła. Powoli wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, kontrolując jego konsystencję za pomocą płynu. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto będzie lepkie, ale przy tym elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły/podłużny bochenek. Umieszczamy go na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb z wierzchu nacinamy \"płytko\" ostrym nożem (ja w \"szpary\" włożyłam świeży tymianek). Chleb pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed krojeniem studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej